Vážení návštěvníci,
aktuální situace volnočasovým aktivitám moc nepřeje. Z nařízení vlády jsou některé aktivity momentálně nedostupné. Proto je možné, že Vaše objednávka bude z důvodu prodloužení těchto omezení stornována a peníze vráceny.
Tým SkvěléČesko.cz
Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice vás seznámí s vývojem výroby českého cukru, který se proslavil a prosadil v celém světě.
I. Historie a současnost
- trvání prohlídky cca 60 minut
- prohlídka expozice cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství
- videoprojekce o výrobě cukru cca 20 min. v ceně
EXPOZICE CUKROVARNICTVÍ
Hlavním cílem této expozice je představit historii výroby cukru v českých zemích od prvopočátků. K vidění jsou různé druhy homolí, kostky, kubesy i obří kostka o hraně 1 m. Dozvíte se, co je melasa či sirob a seznámíte se s významnými osobnostmi tohoto odvětví.
Nahlédnout Vás necháme i do cukrovarské laboratoře, kde uvidíte krystal sacharózy o hmotnosti 5 kg. Ten je v současné době největší v České republice. Toto vše a mnohé další naleznete v renesančním objektu bývalé sýpky z 16. století.
Velké technologické celky a strojní zařízení používané v cukrovarech můžete shlédnout v dalších prostorách, které sloužily jako stodola či kravín.
PŘEDSTAVUJEME
EXPOZICE LIHOVARNICTVÍ
V další části muzea představujeme tradici českého lihovarnictví, jehož počátky spadají do 14. století. Seznámíte se nejen s typy lihovarů od ovocných palíren až po průmyslové lihovary, ale i s jejich výrobky. Znázorněny jsou jednotlivé vývojové fáze výroby lihu, ale také samotné výrobní postupy. Překvapením pro Vás bude historie agroethanolu. Pastvou pro oči jsou také modely lihovarů.
Představujeme:
EXPOZICE ŘEPAŘSTVÍ
V této expozici Vás provedeme vývojem pěstování cukrové řepy v českých zemích, které začalo před více než 200 lety. Seznámíte se s přírodními podmínkami pro růst cukrovky, vzorky osiv, modely řepy, se způsoby sklizně, s metodami šlechtění a světovým významem výroby řepného osiva. Nabídneme Vám exotiku z oblasti pěstování cukrové třtiny, kterou si můžete živou prohlédnout.
PŘEDSTAVUJEME:
Provozní podmínky na místě konání aktivity.
I. Historie a současnost
- trvání prohlídky cca 60 minut
- prohlídka expozice cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství
- videoprojekce o výrobě cukru cca 20 min. v ceně
EXPOZICE CUKROVARNICTVÍ
Hlavním cílem této expozice je představit historii výroby cukru v českých zemích od prvopočátků. K vidění jsou různé druhy homolí, kostky, kubesy i obří kostka o hraně 1 m. Dozvíte se, co je melasa či sirob a seznámíte se s významnými osobnostmi tohoto odvětví.
Nahlédnout Vás necháme i do cukrovarské laboratoře, kde uvidíte krystal sacharózy o hmotnosti 5 kg. Ten je v současné době největší v České republice. Toto vše a mnohé další naleznete v renesančním objektu bývalé sýpky z 16. století.
Velké technologické celky a strojní zařízení používané v cukrovarech můžete shlédnout v dalších prostorách, které sloužily jako stodola či kravín.
PŘEDSTAVUJEME
EXPOZICE LIHOVARNICTVÍ
V další části muzea představujeme tradici českého lihovarnictví, jehož počátky spadají do 14. století. Seznámíte se nejen s typy lihovarů od ovocných palíren až po průmyslové lihovary, ale i s jejich výrobky. Znázorněny jsou jednotlivé vývojové fáze výroby lihu, ale také samotné výrobní postupy. Překvapením pro Vás bude historie agroethanolu. Pastvou pro oči jsou také modely lihovarů.
Představujeme:
EXPOZICE ŘEPAŘSTVÍ
V této expozici Vás provedeme vývojem pěstování cukrové řepy v českých zemích, které začalo před více než 200 lety. Seznámíte se s přírodními podmínkami pro růst cukrovky, vzorky osiv, modely řepy, se způsoby sklizně, s metodami šlechtění a světovým významem výroby řepného osiva. Nabídneme Vám exotiku z oblasti pěstování cukrové třtiny, kterou si můžete živou prohlédnout.
PŘEDSTAVUJEME:
Provozní podmínky na místě konání aktivity.