Vážení návštěvníci,

aktuální situace volnočasovým aktivitám moc nepřeje. Z nařízení vlády jsou některé aktivity momentálně nedostupné. Proto je možné, že Vaše objednávka bude z důvodu prodloužení těchto omezení stornována a peníze vráceny.

Tým SkvěléČesko.cz

I. Historie a současnost

ZPĚT NA DETAIL AKTIVITY
17 FOTEK
Dobrovice, Mladá Boleslav
Palackého náměstí 2, 29441 Dobrovice, Mladá Boleslav

Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice vás seznámí s vývojem výroby českého cukru, který se proslavil a prosadil v celém světě.

od 120
ČASOVÁ NÁROČNOST
1 hodina
VHODNÉ PRO
jednotlivec
páry
rodina
skupina
TYP AKTIVITY
kultura
vzdělávací
LZE PROVOZOVAT ZA POČASÍ
Dostupnost aktivity
(Aktivitu lze zakoupit pouze na 30 dní dopředu)
TERMÍN
ČAS
VYBERTE SI DATUM V KALENDÁŘI.
Objednávka
MĚLI BYSTE VĚDĚT
- Lze bezplatně stornovat do 1 dne před uskutečněním
Celkem k úhradě: 0 Kč
OBJEDNAT
Omezení
  • Lze bezplatně stornovat do 1 dne před uskutečněním
Základní informace

I. Historie a současnost

- trvání prohlídky cca 60 minut
- prohlídka expozice cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství
- videoprojekce o výrobě cukru cca 20 min. v ceně

EXPOZICE CUKROVARNICTVÍ

Hlavním cílem této expozice je představit historii výroby cukru v českých zemích od prvopočátků. K vidění jsou různé druhy homolí, kostky, kubesy i obří kostka o hraně 1 m. Dozvíte se, co je melasa či sirob a seznámíte se s významnými osobnostmi tohoto odvětví.

Nahlédnout Vás necháme i do cukrovarské laboratoře, kde uvidíte krystal sacharózy o hmotnosti 5 kg. Ten je v současné době největší v České republice. Toto vše a mnohé další naleznete v renesančním objektu bývalé sýpky z 16. století.

Velké technologické celky a strojní zařízení používané v cukrovarech můžete shlédnout v dalších prostorách, které sloužily jako stodola či kravín.

PŘEDSTAVUJEME

  • manufakturní začátky cukrovarnické výroby
  • vývoj technologie v cukrovarnickém průmyslu
  • osobnosti českého cukrovarnického průmyslu
  • cukrovary v Čechách a na Moravě
  • technologie výroby cukru a její vývoj
  • modely technologických zařízení

EXPOZICE LIHOVARNICTVÍ

V další části muzea představujeme tradici českého lihovarnictví, jehož počátky spadají do 14. století. Seznámíte se nejen s typy lihovarů od ovocných palíren až po průmyslové lihovary, ale i s jejich výrobky. Znázorněny jsou jednotlivé vývojové fáze výroby lihu, ale také samotné výrobní postupy. Překvapením pro Vás bude historie agroethanolu. Pastvou pro oči jsou také modely lihovarů.

Představujeme:

  • historii českého lihovarnictví
  • ovocné palírny, zemědělské a průmyslové lihovary
  • výrobu lihu a její jednolivé fáze
  • Svaz lihovarů České republiky a některé jeho členy
  • agropaliva

EXPOZICE ŘEPAŘSTVÍ

V této expozici Vás provedeme vývojem pěstování cukrové řepy v českých zemích, které začalo před více než 200 lety. Seznámíte se s přírodními podmínkami pro růst cukrovky, vzorky osiv, modely řepy, se způsoby sklizně, s metodami šlechtění a světovým významem výroby řepného osiva. Nabídneme Vám exotiku z oblasti pěstování cukrové třtiny, kterou si můžete živou prohlédnout.

PŘEDSTAVUJEME:

  • řepné pole v jednotlivých fázích růstu řepy
  • biologii cukrové řepy
  • choroby a škůdce
  • osivo, ochranné prostředky pro moření a postřiky
  • síň slávy
  • cukrovou třtinu a produkty z ní vyrobené
Provozní podmínky

Provozní podmínky na místě konání aktivity.

I. Historie a současnost

- trvání prohlídky cca 60 minut
- prohlídka expozice cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství
- videoprojekce o výrobě cukru cca 20 min. v ceně

EXPOZICE CUKROVARNICTVÍ

Hlavním cílem této expozice je představit historii výroby cukru v českých zemích od prvopočátků. K vidění jsou různé druhy homolí, kostky, kubesy i obří kostka o hraně 1 m. Dozvíte se, co je melasa či sirob a seznámíte se s významnými osobnostmi tohoto odvětví.

Nahlédnout Vás necháme i do cukrovarské laboratoře, kde uvidíte krystal sacharózy o hmotnosti 5 kg. Ten je v současné době největší v České republice. Toto vše a mnohé další naleznete v renesančním objektu bývalé sýpky z 16. století.

Velké technologické celky a strojní zařízení používané v cukrovarech můžete shlédnout v dalších prostorách, které sloužily jako stodola či kravín.

PŘEDSTAVUJEME

  • manufakturní začátky cukrovarnické výroby
  • vývoj technologie v cukrovarnickém průmyslu
  • osobnosti českého cukrovarnického průmyslu
  • cukrovary v Čechách a na Moravě
  • technologie výroby cukru a její vývoj
  • modely technologických zařízení

EXPOZICE LIHOVARNICTVÍ

V další části muzea představujeme tradici českého lihovarnictví, jehož počátky spadají do 14. století. Seznámíte se nejen s typy lihovarů od ovocných palíren až po průmyslové lihovary, ale i s jejich výrobky. Znázorněny jsou jednotlivé vývojové fáze výroby lihu, ale také samotné výrobní postupy. Překvapením pro Vás bude historie agroethanolu. Pastvou pro oči jsou také modely lihovarů.

Představujeme:

  • historii českého lihovarnictví
  • ovocné palírny, zemědělské a průmyslové lihovary
  • výrobu lihu a její jednolivé fáze
  • Svaz lihovarů České republiky a některé jeho členy
  • agropaliva

EXPOZICE ŘEPAŘSTVÍ

V této expozici Vás provedeme vývojem pěstování cukrové řepy v českých zemích, které začalo před více než 200 lety. Seznámíte se s přírodními podmínkami pro růst cukrovky, vzorky osiv, modely řepy, se způsoby sklizně, s metodami šlechtění a světovým významem výroby řepného osiva. Nabídneme Vám exotiku z oblasti pěstování cukrové třtiny, kterou si můžete živou prohlédnout.

PŘEDSTAVUJEME:

  • řepné pole v jednotlivých fázích růstu řepy
  • biologii cukrové řepy
  • choroby a škůdce
  • osivo, ochranné prostředky pro moření a postřiky
  • síň slávy
  • cukrovou třtinu a produkty z ní vyrobené

Provozní podmínky na místě konání aktivity.

Potřebujete s něčím pomoci? Jsme tady pro Vás.
+420 606 078 241
každý den 9:00 - 18:00
Sledujte, co se kde děje
Budeme Vás informovat nejen o nových aktivitách, ale také o akčních nabídkách v okolí.
Odesláním vyjadřujete souhlas se zasíláním novinek.